Cantik Itu Objektif, Bukan Subjektif


.

Assalamualaikum


Cantik tak? (^_^)


Stigma masyarakat mengatakan cantik itu subjektif..ape maksudnya?maksudnya dalam bahasa kampung saya "beauty is in the eye of beholder"..jadinya cantik pada saya tak semestinya cantik pada korang..bergantung pada si penglihat, samada rabun atau tidak..ok saya rabun..tapi tetap boleh melihat

Tapi saya sangat tidak setuju dengan statement ini!saya membantah kerana pada pendapat saya, cantik itu adalah objektif, bukan subjektif..saya yakin sangat yang cantik itu okjektif, langsung tiada sangsi ataupon ragu or doubt..kenapa?

Kerana, bila objektif, kita akan betul-betul teliti..akan betul-betul menjaga supaya tiada cela walopon sikit..penuh ketelusan dan ketulusan..andai terpamer noda, terus sahaja di bersihkan..penjagaan amat penting di sini..berbeza dengan subjektif..terlalu sukar untuk mempamer kecantikan..terkadang ada noda dan noda itu tidak mampu ditanggalkan..cela?akan jelas terlihat..bagaimana cantik itu seharusnya subjektif?

Kalo borang jawapan objektif kotor, susah untuk mesin terima dan jika berhadapan soalan subjektif, sila tengok kertas jawapan..memang berani jamin, pelbagai contengan akan ditinggalkan..tiada kertas jawapan subjektif yang akan secantik kertas jawapan objektif..kan?jadi jelas di sini cantik itu objektif, bukan subjektif!

Saya benci soalan subjektif!


Notes si cantik :

Terharu ngan Mr.google lebiu lebiu sebab bagi link blog saya untuk carian "Blog Yang Seronok Di Baca"..haha padan muka si pencari sebab blog yang di suggest oleh google ini langsung tak menyeronokkan..sila bertabah wahai si pencari!



"Blogger is my self, blogging is my life"

p/s : esok last paper dan ianya adalah objektif! (^_^)

32 Responses to “Cantik Itu Objektif, Bukan Subjektif”

  1. hehe...lepas ni kena cakap cantik itu objektif la ye....

    tak suka soalan subjektif gak....malas nak fikir tapi kadang2 soalan objektif ni lagi susah sebab jawapan macam sama je....pening nak pilih :D

  2. bla tgk katak tu, teringat plak katak yg kena sepak tadi..apa khabar dia skang ni agaknye..

  3. Cik suha,
    Tiba2 rasa macam setuju jer...hheee...saya suka soalan subjective....

  4. opss..
    x tau la pulak kan..
    cantik adelah hak milik setiap insan..eh x de kene mengena hihi

  5. Fay says:

    bersyukur la dgn apa yang ada.. hehe

  6. suha says:

    @Aisyah Aina
    hahaha (^_^)

    ok kita tukar ayat :
    cantik itu objektif yang memeningkan lalala

  7. matluthfi TOLD me that CANTIK itu SUBJEKTIF :P

  8. suha says:

    @niena shopping2u
    ooo cik niena la yg sepak cik suha td ye (^_^)

  9. suha says:

    @cik najihah
    haha kira terkena la gak tu (^_^)

  10. suha says:

    @Fay
    dan bersyukur gak dgn apape je result yg bakal diperolehi (^_^)

  11. Freaky says:

    haha huraian dan hujah cik suha sangat bernas dan boleh pakai.. :D

  12. suha says:

    @SPEK HITAM
    matlutfi cakap pasal cik suha la tu ~ngee (^_^)

  13. suha says:

    @Freaky
    erk bernas tu yg keluarkan beras ye?~ngee (^_^)

    tenkiu sbb sentiasa memanggil hujan

  14. hahaha...tu dia... cantik itu kertas soalan objektif.. :P

  15. suha says:

    @kotak bulat
    im telling de truth (^_^)

  16. Nasriq says:

    objebtif itu subjektif jua...

  17. Syazwan says:

    "beauty is in the eye of beholder" - suka bahasa kampung awk yang nie..hehe..nice entry!

  18. gedek! says:

    kalau objektif, baling buah dadu, lah!

  19. apakata cantik tu anggap sebagai..Err,


    takda apalah..


    AAHAHAHHHA

  20. Bro ahmad says:

    lain yang lihat lain pandangan...manusia berbilang2 kan,

  21. bersihkan semua cacat cela? noda?

    pergh. perfectionist! mana blh ko bersihkan semua tu. cinta tu tetap subjektif

  22. suha says:

    @Syazwan
    org kampung cik suha pasti berbagga ngn pujian neh (^_^)

  23. suha says:

    @gedek!
    pelis belikan tok cik suha (^_^)

  24. suha says:

    @muhamad hanif
    misteri gile komen neh (^_^)

  25. suha says:

    @Bro ahmad
    tepat sekali (^_^)

  26. suha says:

    @Kapten Atok
    im not perfectionist (^_^)


    wow!awk ckp pasal cinta ngn cik suha??ok sgt berdebar ~ngee

  27. as salam..
    cantik?

    hehe~
    ok, ada apa lagi soalan?
    pakcik minta nih!

    alalala~

  28. suha says:

    @erleena
    thx 4 reading this (^_^)