CINTA SIBER OH


.

Assalamualaikum

Santai Bersama BEN ASHAARI

Anda gojes macam Rozita Che Wan?ok,sila klik image!

Saya sebenarnya dah bersara dari join apape segmen but since tajuk neh interesting,so saya gagahkan diri untuk menjoinkan diri..sekadar ingin berkongsi pendapat dan juga pengalaman,insyAllah (^_^)

Sebelum saya bagi keburukan dan kebaikan,maka baiklah kiranya kalo saya kongsikan dulu pengalaman benar yang pernah saya tahu berkaitan dengan cinta siber ni (pehal lak aku jadi skema gile neh?)


Kisah 1# Kisah Abang Kawan Saya

Narrator bagi cerita ini ialah kawan saya di mana abang dia berkenalan dengan aweknya yang bakal menjadi tunangnya tak lama lagi melalui ym..abang dia sekarang ni belajar kat jepon dan sudah hampir 3 tahun bercinta..


Kisah 2# Puan Siti @ Classmate Saya

Haa kau,dah jadi puan pon!dan insyAllah bulan 2 tahun depan gonna be a mom..comel kan?juga berkenalan dengan pakwe merangkap tunang merangkap suami melalui ym..melalui penceritaannya sendiri kepada saya,dorang hanya amek masa setahun before kawen..Alhamdulillah,jodoh panjang..


Kisah 3# Saya @ Cik Suha

Hehe nak gak masuk cite sendiri kan?nothing spesel pon tapi sekarang sedang menjalinkan hubungan yang sedikit istimewa dengan seseorang yang juga dikenali melalui ym..tahap keseriusan?insyAllah kalo berjodoh..jodoh kan hak Allah..(gila la aku kalo dia baca entry neh)


Itulah beberapa pengalaman yang saya dapat..sekarang ni bagi memenuhi syarat penyertaan,mari kita sesame kaji apekah kebaikan dan keburukan cinta siber ni dari sudut pandangan saya

#Kebaikan
~ Jatuh cinta dengan hatinya bukan dengan rupanya 
~ Lebih menampakkan keikhlasan
~ Menampakkan kecenderungan minat yang sama (cth : chatting kat ym)
~ Memperlihatkan kepercayaan yang tinggi
~ Menjadikan kita lebih setia demi menghargai kepercayaan yang diberikan

#Keburukan
~ Wujudnya penipuan since kita bukan betul-betul kenal
~ Indah khabar dari rupa
~ Mungkin sekadar untuk main-main
~ Ada cubaan mengambil kesempatan
~ Mostly manusia di alam siber tak boleh dipercayai

Jadi,peringatan untuk diri sendiri dan juga kengkawan di luar sana,berwaspadalah dengan cinta siber..walo ada kebaikan,tetap ada keburukan..TETAPI kita mesti sentiasa ingat,semua adalah di bawah kekuasaan Allah..cinta tu tak semestinya datang hanya dengan kita bertemu that person..cinta boleh datang dengan pelbagai cara dan sekiranya alam siber menemukan cinta kita,berdoalah semoga cinta itu kekal..only Allah knows what is right for us .smile.


Jalan yang Allah tunjukkan,itu yang terbaik
Takdir yang Allah tentukan,itu yang terindah



"Blogger is my self, blogging is my life"


p/s : sedang jatuh cinta ngan Hlovate!

28 Responses to “CINTA SIBER OH”

  1. amboi mak ramainya kisah...:)

  2. wah poo~ siapakah?? da lama x dgr story ni..hamboi~

    *oit, aku xde ym ko..bak meh!

  3. Fay says:

    lepas ni turn suha la pulak.. =D

  4. Saiazuan says:

    hmm lama gk x join segment..

  5. aida4eva says:

    rasanya mcm byk buruk dr baiknya kot..

    pandangan masing2...no offense :)

    moga jodoh berpanjangan :)

    http://aida4eva.blogspot.com

  6. ehe.. allah mengetahui ape y kite luahkan dan ape y tidak.. berharaplah pd y satu.. may allah bless u sis..:)

  7. Yumida says:

    sbg org terdekat..if kwn2 kita ade tanda2 begini...jalanlah tanggungjwb kita dlm menasihati mereka

  8. suruh jaga diri baik2...jangan sampai terjadi bukan2...

  9. Azzah says:

    kena berhati2..kat alam nyata pun bole terjumpa orang tak baik,tambah lagi alam siber..tapi rasanya bergantung jodoh juga

  10. =)

    http://thelazy-ism.blogspot.com/2011/10/cinta-siber-oh.html

  11. fuuyooh says:

    cinta muka buku..byk keburukkan..kebaikan ciput jerk..

  12. jika itu jodoh kita..ia akan datang dari mana sahaja =)

  13. aryl says:

    aryl singgah sini pulak, thanks for following..

  14. ~ieda~ says:

    wah...sweet jer semua neh...hehehe
    tp x dpt nk nafikn lah cinta siber neh da +ve n -ve dia..kna sndri kna pndai nilai...btw, jengah n follow cn...naty singgah la blog ida ya ^_^

  15. suha says:

    @Daddylicious
    setiap dr kita pasti ade kisah yg berbeza (^_^)

  16. suha says:

    @Fay
    insyAllah..doakan la ye (^_^)

  17. suha says:

    @Saiazuan
    kalo xde idea,join je (^_^)

  18. suha says:

    @aida4eva
    Allah knows de best (^_^)

  19. suha says:

    @Azzah
    2 psl,jodoh ni kite xtau kan?hak Allah (^_^)

  20. suha says:

    @fuuyooh
    terpulang pd kita tok menilai (^_^)

  21. suha says:

    @~ieda~
    berdoalah pada Allah,Dia je yg tau ape yg terbaik tok kita (^_^)