shopping...shopping...shopping...


.

Assalamualaikum dan salam sejahtera =)

Shopping..haa teruja tak?teruja tak?korang memang kan,dengar jek word shopping terus rase berada kat mall..ish3..kalo saya kan,dengar jek word soping moping tu terus je rase nak pitam tak bangun-bangun..tau tak nape?sebab kalo bangun nanti terus pitam lagi sebab membayangkan duit yang akan berlari pergi meninggalkanku tanpa pernah akan berpaling dan kembali lagi kepadaku..erk harus ke jiwang cenggini?ok la,di petang jumaat yang mulia neh saya rase teringin sangat nak kupas hal soping moping neh..neh dari pendapat saya la kan...maap la kalo tersalah info ye..

Dari pemerhatian cik suha yang bermata keranjang empat neh,shoping neh leh dikategorikan kepada beberapa jenis yang masih lagi boleh dikira menggunakan jari tangan tanpa melibatkan jari kaki..okeh kawan-kawan ayok kita saksikan..tenenet tenenet..erk..


(1) Shoping tak hengat dunia


Yang ni biasanye diungguli oleh kaum wanita..soping tak hengat dunia ni ialah dalam bahase sopan santunnye ialah shoping mengikut hawa nafsu..nak wat camne,nafsu kitorang ada 9 der..kadang-kadang dorang ni bukan nak pegi shopping sangat pon tapi jangan terkejut bile once die dah setuju nak ikut anda pergi shopping(even pada asalnye macam menarik kambing menuju ke parit je tahap tak-nak-peginye),kompem-kompem tangan anda pon akan terbawak barang-barang shopingan beliau gak..kire macam terlebih garfu dari sudu*apekah*..kalo ditakdirkan anda sudah bengkek lantas memberi sindiran tajam kepada beliau..lantas beliau terus akan berkata " tu la ko,aku dah cakap..jangan la ikot aku,kan dah susah..kalo tadi aku datang sorang-sorang pon takpe..ni nak gak ngikot aku"..erk..reaksi seharusnye anda beri : letak kasut dalam mulot die sambil nyanyi lagu never say gudbye (^_^)


(2) Shoping tapi ke arah menggedik


Keji tak bile mengkategorikan dorang neh ngan shoping jenis neh?hikhik*gelak gedix*mereka yang jenis ini tidaklah terlampau suka bersoping melainkan sekadar untuk memenuhi masa senggang mereka..kegedikan mereka terserlah sebab shopingnye tidak la semenggah sangat tapi sesi photoshoot sepnjang sesi pershopingan dijalankan memang seumpama seorang artis yang dikejar paparazi..setiap kedai die masuk,harus ade picca..kegilaan mengambil picca tu sampai staff yang keje kat kedai tu rase nak resign serta-merta..haha mana tak nye,dah terang lagi bertorch light tertulis "no photo plizzzzzz" tapi korang gi gak hambek pic kat sane..staff tu punye muke sket lagi nak bertukar jadi harimau jadian tapi korang wat derk je kan hahaha terbaek la..dahla kompem-kompem saje beliau akan ditazkirah oleh bos dorang secara percuma dan bersahaja disebabkan perbuatan korang..zalim kan kaum-kaum kategori neh..sile segera gi mintak maap ngan staff yang pernah korang kenakan tau..


(3) Shoping bersahaja yakni sekadar mau menghabiskan duit si dia


Perhatikan gambar tu bebetol..perhati lagi dan lagi dan lagi..ape yang anda nampak?senyuman?kegembiraan?i say NO!pelesu je sume tu..kegembiraan dan senyuman sekadar menutup luka di hati..cube anda,anda dan anda tengok pada mata mereka?emmm dah tengok?sekarang tengok sekali lagi..ok bagus..actualy takde pape pon kat mata dorang tu..lalalala*muke tak bersalah*..tapi cik suha anda neh pakar kaunseling,dapat baca rintihan hati dorang..sebenarnye dorang berasakan begini :(sekadar monolog dalaman)

P : Haha seronok tol dapat menghabeskan rete pakwe aku..tapi macam harem lak kan tak bagi aku beli baju RM123.45 tadi..takpe..takpe..siapla beliau di next gaji nanti..hahahahahaha

L : Haprak punye awek..harap muke jek cun,nafsu melimpah ruah..kalo bernafsu nak one night stand takpe gak..idok la awok abeh duet..ni kojenye nak memperabiskan duit awok je..cari awek laen la cenggini ~soley!soley!~

Begitu la cite di sebalik gambor..bak kata chaie : lets picture do the talking..kategori ini tidak menjadikan hobi shoping sebagai hobi harian or mingguan tapi lebih kepada bulanan dan tarikh adalah bergantung kepada tarikh kemasukan gaji si dia..hehehe tapi si dia pon,ape salahnya berkorban..kan?kan?bukan setiap hari pon,cume setiap kali gaji je lalala


(4) Shoping seada-adanya


Shoping ini mementingkan slogan "soping sikit-sikit lantas terus belah tanpa berpaling lagi"..kategori ni murni sikit dan lebih tertumpu kepada mereka-mereka yang memang mempunyai tabung ayam bersepah-sepah di umah sampai tahap leh derma kat anak yatim..dorang selalunya akan membuat list dimana bukanlah beloglist tapi list barangan shopian yang harus dibeli dan tidak akan sesekali membeli selain yang ade dalam list..berdisiplin tol kan dorang..tapi kadang-kadang ade gak yang terbeli di luar petak kawasan list dan alasan klise dorang ialah "alaaaaa list i hilang la"..kalo korang dengar,korang nak caye tak?hehehe



(5) Shoping bermusim


Terdiri daripada pengamal ekonomi yang mana sangat alert terhadap perkataan SALES dan DISKAUN dan HARGA RUNTUH dan any sign yang menunjukkan korang leh dapatkan harga yang jauh berbeda daripada harga biase..bagus gak kategori ni..nafsu shoping dorang datang bermusim..dorang akan gigih menyimpan wang sampai nak makan pon memang berkira tahap gaban la..siap wat calculation mase nak amek lauk..pastu orang-orang sekeliling mereka lantas berkata "oh awek idaman ku,boleh berjimat,sangat kool bebeh" tetapi mereka tidak sedar yang apabila tibe masanye kelak..jeng..jeng..jeng..maka bertukarlah mereka menjadi seorang awek yang tidak kool lg..hahaha korang tau la nnti..

foot notes : masa seperti yang dinyatakan di atas antaranya ialah sebarang jenis perayaan yang ade kat Mesia ni,pastu segala jenis hari spesel yang diraikan bersama dan bulan-bulan tertentu seperti Mac,December..



(6) Shoping tanpa membawa duit


Ianya adalah bermaksud window shopping..oh,window shopping tu shopping tengok-tengok kat tingkap cam picca kat atas tu ke?..*speechless seketika*..korang-korang yang saya sayang-sayang,window shopping ialah dalam erti kata lain ialah tidak shopping langsung yakni tidak mengeluarkan duit..erk tapi nape mesti ade perkataan shoping gak?haaa...hmmpphh banyk soal lak dak neh,ketuk baru tau..ok fine,kalo nak tau nape shopping tapi tak bershopping*pening* dalam bahase omputehnye dipanggil sebagai window shopping,sile pergi tanya J.W.W Birch..bior die jek yang jawab..dah die pepandai datang Mesia nape?pastu ajar lak kite bahase omputeh die tu kan..pastu bagi plak perkataan pelik-pelik..ade bran tanye die der?~fuh jangan la dia datang dalam mimpi,seram kot~

Begitu la sedkit sebanyak kategori bershopping neh mengikut pahaman dan olahan saya..emm saya plak kategori yang mana ek?hahaha itu rahsia okeh..no publish-publish hikhik..

Anda pula di kategori mana ye?


p/s : actualy tadi kuar soping beli pen kiut-miut for final..tu yang sengal je wat entry pasal soping moping ni lalala enjoy k =)








4 Responses to “shopping...shopping...shopping...”

  1. gud entry sis! mcm2 peel org g shopping ni kan hehehe..

  2. suha says:

    hehe tq for reading..tu dari pndgan saya jek..neway,cik puan fara neh kategori mane?hehe

  3. suha says:

    @Izzat Nazmi Saiful Bahri

    amboi..best aje kalo x melibatkn duet ye?hehehe