Fakta Di Sebalik Perkataan "Happy Birthday"


.

Assalamualaikum


Semua orang akan menyambut hari jadi or di panggil gak dalam bahasa sopannya ulang tahun kelahiran ataupon dalam bahasa pasar kampung saya birthday..sambut kat sini bukan meraikan dengan lilin dan kek tapi maksudnya memang setiap orang tu akan ade tarikh kelahiran yang mana pengukur kepada umurnya..ok penerangan ni memang saya sendiri tak paham,so abaikan saja..

Korang-korang mungkin teruja sebaik sahaja baca entry sebab ada perkataan FAKTA..kan?kan?saya tau la sebab korang memang dari kalangan yang addicted kepada subjek sejarah sebab cikgu sejarah mampu buat korang terlena dalam kelas siap kuar air liur basi lagi..bagi saya pelajar yang tido dalam kelas bukan pelajar yang benci cikgu tu tapi dia tido sebab dia rasa selesa ngan cikgu tu..cuba korang pikir sejenak..bila mak kita tidorkan kita dan dodoi kita,kita rasa selesa dan tertido..so sama la dengan kes tertido dalam kelas sejarah..rasa selesa membuatkan kita tertido..so sesape yang jadi cikgu sejarah,tolong la berbangga ngan murid yang tidor dalam kelas..ok?

Korang perasan tak kita dah lari dari tajuk?jangan salahkan saya sebab korang yang baca*sambil cekak pinggang*..berbalik kepada persoalan kita,malam ni saya dengan berbesar badan nak share fakta-fakta yang mungkin korang dah tau tapi sila wat tak tau di sebalik ape yang kita namakan sebagai "Happy Birthday"


1# Fakta Sejarah : Dicipta oleh J.W.W Birch

Psstt pic ni saya curi dalam dompet nenek saya..jangan bitau die ye..janji?

Kenapa?sangsi ngan ngan fakta ni?lu langsi,lu mati*tetibe*..cube korang belek kitab-kitab sejarah melayu lama..ada cite pasal J.W.W Birch kan?dia adalah antara omputeh ensem yang menyinggah kat tanah melayu kita ni..dengar cite die ade wat tuisyen bahasa inggeris..pastu kebetulan ari yang sama,arijadi salah sorang student die..then bila kengkawan yang len dok sebok-sebok wish and bagi hadiah seperti jala,bubu dan pisang emas di bawa belayar,die pon sebok gak usha..bila dah di explain dengan susah payah selama 5jam oleh student die,then baru la die paham..pastu dan-dan je die cakap "Hypo bird day"..erk saya pon tak paham pe die maksudkan tapi lelame dah bese sebot terus jadi Happy Birthday..

ref : nenek saya yang cantik lagi cun



2# Fakta Tradisi : Wajib ada kek yang tulis perkataan "Happy Birthday"


Kalo takde kek memang tak rase kenikmatan,tol tak?pastu kena lak tulis "Happy Birthday"..kalo tulis "Happy Mum Day" or "Happy Teachers Day" or "Happy Hari-Hari" tentu rase macam damn gile..itu realiti kehidupan kan?kita harus mengakuinya..tapi tau kah korang sejarah di sebalik semua ni?haaa tengok!sejarah pasal sape yang start sambut birthday ngan kek pon korang tak tau,tapi ade hati nak ikut cara ni?oh my dear,kemon la..nak buat pape,biarlah tau asal usul sejarahnya..karang jadi cam hari valentine,camne?dapat dosa free je kalo sambot..tapi itu valentine la..yang pasal kek ni laen cite..saya sendiri pon tak tau sape yang mulakan tradisi ni..saya layankan aje,asalkan kenyang (^_^)



3# Fakta Annoying : "Happy Birthday" meningkatkan umur


Jangan ingat bila korang mengharamkan orang-orang di sekeliling dari wish birthday korang akan menyebabkan tiada peningkatan umur berlaku..oh pliz!samada orang meraikan korang sampai wish segala bagai di telibisen or dorang wat parti tak berapa nak terkejut sebab memang korang yang arahkan dorang or korang gi bertapa dalam gua sebab taknak orang wish birthday,de fact is umur korang tetap akan meningkat..so takyah la korang nak menidakkan realiti..daripada korang menipu diri sendiri,baeklah korang menerima dengan tabah..tak salah jadi tua kan?*annoying gile suklan ni kan?*



4# Fakta Islamik : Tarikh lahir sama dengan tarikh meninggal


Erk fakta yang ni agak menyeramkan la sikit..dulu ada kawan saya pernah cakap,kita akan meninggal pada tarikh kita dilahirkan..kalo ikut tahun hijrah la..tapi setakat ni tak dapat dipastikan lagi kebenarannya..apepon ajal maut itu ditentukan Allah..ingat,ada 3 perkara yang takkan terjangkau oleh kita sebagai manusia yang lemah; ajal,nilmat dan jodoh..walo seteruk mana kita sakit pon,belum tentu kita akan meninggal tapi kalopon kita tak sakit,bukan jaminan bahwasanya kita akan hidup lebih lama dari mereka yang dah tenat..erk jadi ustazah jap neh..ingatan tok diri sendiri gak (^_^)



5# Fakta Benar : Happy Birthday Cik Tikah (^_^)

Motif??

Ni la motif sebenar entry ni wujud..harini birthday kawan sekelas saya..tadi dah makan kek "yumyum sedapnya kek itu"..seriusly ni nama kek tu..cik suha tak tipu okeh?!erk motif pic kat atas ialah tiada motif..korang interpret sendiri la maksud disebalik gambar tu..wa malas r nak kecoh-kecoh der..padahal malu dah sebab tempek gambar kat situ,ala-ala mempersendakan diri sendiri sebab saya bukan Yuyu Zulaikha yang comel..tapi takpelah,sile tonton gambar itu sebelum tarik baldi dan muntah dengan banyak di dalamnya..lepas muntah,sile tengok lagi dan muntah lagi,dan tengok lagi dan muntah lagi sampai la ko jadi aneroxia lantas takleh nak berblog bagai lagi..damn!nape macam emo je ni..



6# Fakta Cik Suha : Birthday is nothing


Sesungguhnya birthday saya taun ni jatuh dalam cuti sem memandangkan kerajaan Mesia dah ubah sistem peruniversitian..
maka,haku berangan je la kat umah orang wat suprise party padahal benda tu tak mungkin ade dah..kenapa kerajaan dengki sangat ye?pastu nanti saya akan tensen sendiri sebab free call dari celcom dah tak dapat digunakan..yela,no celcom no femili je..saya aktif no mak,adik-adik,besfren..bese nya kalo time besday and ade kat campus,sehari tu mau 10 kali saya kol mak saya sampai mak saya dah bosan nak cakap ngan saya..pasni dah takde dah kenangan tu sume..oh sedihnye!erk psstt yang paling sedih ialah umo saya dah jadi 25tahun bila genap 11 Ogos nanti..waaaaaa tensen!



"Blogger is my self, blogging is my life"



p/s : hepi besday kepada sesape yang berhari jadi hari ini(^_^)



12 Responses to “Fakta Di Sebalik Perkataan "Happy Birthday"”

  1. HEpi bezday to ur frenz.. :)

  2. suha says:

    @Faten Rosli
    hehe tq 4 reading (^_^)

  3. baa~ CAK!!

    dah tua dah tu suha oi.. bawak2 la kawin..

  4. ehem2...terasa cam nama cikgu sejarah disebut di situ...:)

    hoho...terer kn cikgu sejarah ley wat student tido, tp sy xmo la wat student sy tdo...=)

    study sejarah seronok kn...=.='''

  5. suha says:

    @Azroy Kassim
    erk how dare u roy!kite putus!kite kwen je (^_^)

  6. suha says:

    @Farahiyah Smart
    hehehe bagus2..nnti leh dapat cikgu cemerlang (^_^)

  7. ni ha cek bulu kaki datang nak reply balik.hi3 :P

    ha'ah tadi prasan da tajuk tu ade lari sikit tapi heran gak yg dibaca juga apesal.kmu ckp da lari tajuk baru prasan.hee

  8. suha says:

    @aleen aiden
    haha dah blek dr pertapaan ye?
    hehe tu la pasal,sape soh bace(^_^)

  9. dwaty says:

    ingat kan birthday suha... sampaikan salam bierthday tuk kawan suha ya...

  10. suha says:

    @dwaty
    hehe lambat lagi la besday cik suha (^_^)

  11. nananaDya says:

    lalink, kamoo ditag again...

    http://nananadya.blogspot.com/2011/05/giveaway-belog-nemomimosh.html

    (>_<)

  12. suha says:

    @nananaDya
    tq dear..nnti cik suha usha (^_^)