Tips Bagi Menjadikan Blog Menarik


.

Assalamualaikum


Korang pernah tengok tak belog yang ade follower beriban,komen beratus?mula-mula akan rasa kagum tengok belog dorang..perasaan kedua yang hadir di dalam lubuk ati terlampau ialah terhina..rase terhina ni akan muncul sebaik sahaja korang new tab dan membandingkan jumlah follower dan komen blogger tadi dengan korang punye..follower dorang 12345,follower korang naseb baik la dah mencecah 123..tu pon sebab korang mengugut kat shoutbox "i follow u,u follow i tau..kalo tak i unfollow"..komen dorang tok satu entry dah cecah 200..tapi korang lagi hebat kot sebab 20000..tu pon sebab dah setting comment tu biar 0000  ada di belakang jumlah pengkomen..means kalo 20000 bermakna 2 orang je la..

Sayangku,sila jangan patah semangat ok..cik suha kesayangan korang ni kan rajin blogwalking..jadi sekarang saya nak kongsi la hasil dapatan kajian tu ngan korang-korang yang saya sayang-sayang..maklumlah,newbies harus menolong newbies..kalo tak tolong sesame sendiri,sape lagi nak tolong..kan?sebab tu la kita kena sokong sesama sendiri..nah,ape lagi..klik la nuffnang cik suha..pastu dah abes bace ni,pliz leave your comment..aih tadi cakap nak support sesame kite?hehe juz joking ok..lets cikidaut!!


1# Pemilihan template yang menarik


Peliz take note pasal template ye..ni adalah faktor utama dan pertama nape orang suke ngan blog korang..ala-ala first impression gitu..for girls out there,peliz use pink..and guys,pilih la kaler pink kalo korang rase hati nurani korang memang dah terlampau tabah untuk menerima kejian,cercaan dan hinaan dari readers sekalian dunia..jelas?nape saya suruh pompuan pilih kaler pink?normally bloggers adalah pompuan..hakikatnya naluri keperempuanan memang suke kaler pink..bagi dorang pink ialah comel..kalo letak khinziriah yang kaler pink kat blog korang pon,dorang still akan cakap comel..dan si pemuja kaler pink akan bukak page anda berkali-kali kerana terlalu kagum ngan blog pink anda..seriusly saya tak tipu..cik suha penah jumpa 1 komen yang cakap "waaaa pinknya blog awk..ni yang kite jeles ni..kite pon nak blog kite comel cam blog awk gak..comel..i like!"..u see?


2# Widget yang cute dan menarik


Seperti yang saya bitau tadi,normally blogger adalah dari kaum hawa..satu tabiat kaum ni yang sukar dibuang,dorang suke dengki-dengki ngan blog orang..diz is fact!jadi korang letak la widget yang cun,yang menarik dan yang mampu menggoda sesape saja yang melihatnya..dan otomatik dorang akan menganggap anda icon widget dan sentiase bukak belog anda sebab konon-konon anda adalah blogger yang sangat up-to-date..dan orang-orang yang yang dengki ni ade satu je perangai keunggulan dorang,dorang akan datang berkali-kali ke blog korang..betul tau..cik suha tak suke tipu (^_^)


3# Penggunaan bahasa


Ladies di luar sana sila guna bahasa yang mudah di fahami,memahami,terfahami or fahmi yang umo 2 bulan pon faham bile membacanya..otei?sangat comel kalo korang dapat bahasakan nama,ala-ala mesra alam flora gitu kan?jangan guna bahasa kesat or sumpah seranah or lucah..tapi kalo belog berhati gersang cam belog Azroy, Headmaster, Abg Zam boleh diterima la..sebab tu identiti dorang..jangan terlalu banyak shortform..kalo formspring,itu boleh..jangan guna bahasa selain melayu,indon dan omputeh sebab karang ko jangan marah kalo entry korang takde orang komen..tu salah korang sebab macam nak berlagak mentang-mentang dok jeremen terus nak guna bahase jeremen..ich liebe dich,danken..k fine,tu je perkataan jeremen yang saya tau (^_^)


4# Picca yang menarik


Hakikatnya gambar boleh menjadikan belog anda menarik seterusnya boleh menarik perhatian readers..saya berblogwalking menggunakan kapcai je,so kadang-kadang bila tiba di sesebuah belog,saya dapat menghadapi dengan penuh penghayatan sebab enjin kapcai bukan leh layan sangat ngan kelajuan..dapat saya simpulkan bahawa mereka yang letak picture bebanyak memang akan mempunyai ramai follower..kenapa?sebab anda letak pic yang shantek!kadang-kadang dalam 1 entry tu,perkataan leh kira ngan jari+kuku je,tapi bila masuk bab gambar,kompem kena pinjam jari+kuku Kak Limah sekali..banyak tak terkata dan kebanyakan memang pic yang pake shawl pastu bagi nampak bijik mata besar,pipi kasi kembang sket,mulut terkemut..betol ke tak?


5# Penulisan entry


Cuba untuk menghasilkan entry yang menarik dan berkualiti..jangan banyak sangat cite hal percintaan,sebab takde orang nak tau pon..yup,kita wat blog ni tok kepuasan hati kita tapi harus di ingat,blog kita akan ade yang membacanya..kalo taknak orang sibuk-sibuk baca ape yang ko tulis,nape nak publish kat public..baek la ko cari buku garis dua yang ada cop skolah,pastu decorate sket-sket kasi cantik habis,then tulis je kat situ luahan hati..senang kan?kalo macam lebih rajin nak menaip,then wujudkan satu folder kat lappy title "Rahsia Hatiku,Diriku Milikmu" pastu letak password ke hape ke supaya takde hackers kat umah or ostel yang leh bukak..see?lagi senang kan?dari publish kat 1 dunia,then bile kena kutuk terus emo lantas berkata "hey,suketi kitew la,ni belog kitew kan..kitew nak publish pape pon,up 2 kitew lar"..pastu ko jangan merengek kalo tetibe ramai unfollow ko ye?


Ini lah sedikit sebanyak ape yang saya leh kongsi dengan menggunakan bahasa dan pemahaman saya sendiri..mungkin korang-korang lebih arif dari saya tapi hade saya kesah?hikhik..gurau jek..jangan marah ye..saya bukan main bagus lagi bagi pendapat kan,tapi blog saya lak camne?erk jom kite review sesame (^_^)



1# Pemilihan template yang menarik

No pink!hahaha saya pon tak tau nape saya tak suke pink..tapi takde la tahap benci gile..cuma,dalam kehidupan saya takkan ada kaler pink..cuba tengok template saya..kaler hijau dan biru dan mutih tapi lebih kepada hijau la sebab saya pencinta hijau yang jitu..bloggers besenye pompuan tapi blog saya langsung tak mengghairahkan pompuan yang laen..so saya tak ramai follower..hehe takde orang nak dengki-dengki ngan saya sebab blog saya more to green (^_^)

2# Widget yang cute dan menarik

Haku memang teruk,dok gebang kat orang soh pake widget cute,haku sendiri tah hape-hape..sebenarnya saya lebih mementingkan simple..cukuplah sekadar apa yang perlu sahaja..saya kan seorang yang bersederhana dalam setiap perbuatan..tapi ini sebenarnya memakan diri saya gak sebab kekurangan widget yang "wow!ohsem!" membuatkan tiada yang mendengki saya seterusnya menyebabkan saham saya tidak naik-naik di kalangan bloggers..damn!

3# Penggunaan bahasa

Bahasa yang saya guna adalah bahasa jiwa bangsa..erk..kalo anda perasan,saya mensarankan penggunaan nama supaya nampak lebih mesra ngan readers..ala-ala manje hangit-hangit taik ayam gitu..tapi saya tak apply kan ape yang saya cakap ke dalam realiti hidup saya..saya lebih selesa menggunakan "saya" tapi terkadang tu bile datang angin monsun cup nak manje-manje,terguna gak la nama Cik Suha..dan saya menggunakan bahasa cacamarba sesuke hati saya tapi rasenye still boleh difahami..

4# Picca yang menarik

Damn!yang ni memang saya loser gile..i have nothing to show off*ayat dengki*..setakat ni saya hanya publish 3 gambar je..nampak sangat kan saya tak suke publish gambar dan mungkin ni antara faktor blog saya tidak digemari..saya tidak memakai shawl,so saya tidak mempunyai tutorial shawl..saya tidak memakai mekap,so saya tidak mempunyai tutorial mekap..saya tidak comel,so saya tidak mempunyai gambar comel..OMG then,ape je saya ada?sob..sob..sob..nangeh tepi katil sambil tutup muka ngan bantal keroppi yang dah bau masam sikit..


5# Penulisan entry

Entry menarik?wutdehell it is?saya dah baca banyak entry or tutorial yang mengajar cara-cara menulis entry yang baik..dan si blogger tadi menerangkan dengan baik sekali tapi malangnya itulah entry paling terbaik yang die ada..sebab semua entry yang lain lebih banyak mempunyai unsur-unsur dont's even die menegah kita supaya dont do the dont's..paham tak der?well,memang saya takde entry yang cerita pasal pakwe since saya single tapi perasan tak sume entry saya adalah panjang nak mampus..dan ini adalah antara benda yang perlu dielakkan..entry yang panjang boleh membuatkan readers rase bosan..korang bosan ek bace entry saya?


Harem tol review pasal diri-sendiri..nak market ke hape?keji gile perbuatan hahaha well,ni la kelainan saya..erk ape yang lainnya?yang lainnye pasal saya berbanding orang lain ialah saya hampeh dan suke wat entry sesuke ati saya hahaha who cares?kalo care sangat sile komen (^_^)


"Blogger is my self, blogging is my life"


p/s : ade bakat nak kena hentam tak kalo entry cenggini?

29 Responses to “Tips Bagi Menjadikan Blog Menarik”

  1. gedek! says:

    letak muka sendiri hari hari, menarik tak idea tu...?

    haha!

  2. suha says:

    @gedek!
    haha kalo cik suha letak muke cik suha je ari2,blog uncle xleh cari mkn ler gitu (^_^)

  3. Betul apa yg awak katakan dalam artikel tu. Penampilan blog memang harus diutamakan. sebab tu background blog saya dah bertukar lagi. tukar background jer yer. template still sama lg. sebab sayang nak tukar template. dah banyak sangat modified sampai x sanggup nak tukar template lain.

    tang widget tu. disarankan hanya letak widget yg bersesuaian jer. widget yg tergantung sana tergantung sini tu x yah letak. menyemak jer. org dtg masuk blog sebab nak tgk apa citer terbaru blog kita. bukan nak tgk sgt widget2 tu.

    Kalo tak caye, cuba pi blog2 otai. dia org tak der pun pasang widget yg bukan2. kalo pasang terlalu banyak widget. loading time blog akan jadi slow mengalahkan siput sedut. silap2 hari bulan, belum sempat org nak baca blog kita. dia org dah buang undi dah. kita gak yg rugi.

    kalo dah lama berkecimpung dlm dunia blogging. belum tentu kita dipanggil otai. otai blogger ni hanya tuk org2 yg dah expert ttg cara2 nak modified serta penuh dgn ilmu blogging. kalo takat dah lama berblogging tapi tak tau cara nak edit + tukar template. blogger jenis tu, x layak digelar sebagai otai blogger.

    he3 sorry terlebih2 plak mengomen. maklum ler. artikel yg dibaca memang ada umphhhhh....

  4. suha says:

    @Blogger Melayu Jawa
    waaa pes time org komen pepanjang gini..sob2 nangeh terharu (^_^)

    pssst tang widget 2 cik suha perli je tp newbies kan memg gitu..kagum ngan sume benda yg bling2 hikhik

    erk ade umphhhh cmne 2?hehehe
    tq sbb komen

  5. M Fizan says:

    hahaha..bgus2 kak suha..brguna neh~

  6. Munna says:

    bg sy...suka blog yg simple dan tak serabut. paling penting blog yg ringan.kalau nak loading lembab mcm ciput mmg trus ttp je..so rasanya widget2 tu xperlu..bak kata melayu jawa kt atas ni,yg pnting isi entry yg mantap.ape pun,entry yg menarik.keep blogging.^^

  7. agree with yr entryy :)

  8. WuMing says:

    WuMing nak letak kaler "Pink" jugak lah.... Ok gituuu....Aauww..

  9. Baa~ CAK!!

    Slalu mmg roy x baca entry pnjng2 sbb nk kejar masa komen blog lain plak. Tp kalau entry basah2 roy x kesah. Hahaha

  10. suha says:

    @M Fizan
    memng berguna tapi cik suha xgunakan pon lalala (^_^)

  11. suha says:

    @ayu cheese cake
    hehehe kan?kan?(^_^)
    tq 4 dropping ur comment here

  12. suha says:

    @WuMing
    oh peliz!dont do de dont!(^_^)

  13. suha says:

    @Azroy Kassim
    ayat bajet retis hahaha
    kalo roy jadi penkomen tegar,nnti akn ade entry basah..spesel tok roy hahaha

    erk yg len jgn slh sgka ye,cik suha sdg bergurau kasar ngn roy

  14. suha says:

    @Munna
    so sile suke blog cik suha ketat2 sbb belog cik suha simple je (^_^)

  15. btol tu..sgt2 setuju tp apakan daya...da nama pn blog masing2 ada taste sendiri

    Serius hot! WFTXO@#$%&*!

  16. suha says:

    @http://aniesandyou.blogspot.com
    yup..betol tu cume perlu sedikit berhati2 la kan hehe

  17. huhu bagus entry ni. untok mengingatkan blog yang hampeh cam saye huhuhu. adehhhh. teringat lagi ade sorang blogger tegur blog saye serabut....huhu...tak tau nak buat ape dah... dah buang semua widget pon maseh dikata serabut...tolong la sayeeeeee

    rajen bace?singgah sini...
    bigbom:team ala korea dari malaysia
    bila artis seksi cakap pasal aurat

  18. suha says:

    @budakkampung39
    erk blog cik suha pon hampeh gak..
    nanti doctor blog suha dtg merawat blog awk ye*tetibe*
    or ni saje ayat propa spya rmai g blog awk?oo pndai
    neway,tq 4 leaving ur comment
    ~comment shows ur cares~(^_^)

  19. Aida Omar says:

    aida suka blog yg simple..
    senang loading..
    mcm blog suha pon simple, kemas dan cpt loading..
    byk yg btol dgn entry suha nie.. :)

  20. suha says:

    @Aida Omar
    erk blog cik suha hanya blog picisan*ayat menagih pelempang*
    (^_^)

  21. gua dengar ada orang sebut nama gua.boleh gua tau kenapa? Gua tengah basah-basah tadi.

  22. suha says:

    @Headmaster
    memng waktu sesuai tok basah neh..dah2 jgn nk jiwang2 lg..krg kena gelak ngn abg zam,cik suha tatau lalala

  23. dia gelak,gua jolok jari gua laju-laju dalam idong dia.kasik besar.lepas tu gua kutuk dia hidung besar.tapi gua still steady

  24. suha says:

    @Headmaster
    haha tapi xpe,abg zam jrg masuk line cik suha neh..ditingglkan ke?

  25. [CENsORED] topic close. hahahahaha!!

  26. suha says:

    @Headmaster
    hahaha itu pon dah menjawab persoalan (^_^)

    takpe2 cik suha ngah siapkan entry pasal 'bahagia' neh..nnti nak highlite name headmster lalalala

  27. cik suha, sy pun suka tulis pnjg2.mcm buat essay pulak..haha..tp entry cik suha pnjg pun sy baca sbb best!

  28. suha says:

    @Eera Shera
    entry cik suha lbh bnyk merapu brbanding merepek (^_^)

  29. Anonymous says:
    This comment has been removed by a blog administrator.