Perpisahan Adalah Permulaan


.

Assalamualaikum

Ramai yang takut kepada perkataan PERPISAHAN..cuba la tanya sesape pon,kompem ramai yang tak suke..bagi sekalian manusia,perpisahan adalah satu perlakuan yang boleh menimbulkan kesedihan,kesengsaraan dan kesepian..perpisahan boleh melemahkan jiwa,mematahkan semangat dan menghilangkan kegembiraan..namun disebalik perpisahan,kita harus sedar yang ia sebenarnya adalah titik permulaan kepada satu kehidupan yang baru..ye,perpisahan bermaksud permulaan dan kita harus meneruskan kehidupan kita untuk satu permulaan kehidupan..

Kenapa saya dengan jitunya memberikan mukadimah yang sebegitu tacing di atas lantas sedikit sebanyak mengubah identiti saya sebagai blogger yang suke merepek?ye merepek itu perlu tapi sometimes kita kena realistik gak dalam meneruskan kehidupan..hahahaha gelak sengsorang baca ayat-ayat cenggini..tapi betul ape?perpisahan adalah permulaan dari sisi pandangan saya adalah seperti :-


1# Perpisahan bayi dari rahim ibu untuk permulaan kehidupan 


Permulaan hidup seorang manusia..Sakitnya nak berpisah dari rahim ni mak kita je rasa..yela ko tau nak kuar je kan..dahla masa dok dalam perut,asek nak menendang je kejenya..bila dah sampai masa,tak menyempat nak kuar..mak gak yang kena bersusah-payah meneran..bapak plak dok hisap rokok kat kaki lima hospital sambil dok menghafal azan dan iqamat..malu kat doctor nnti kalo tersalah azan..Alhamdulillah kerana mak kita berjaya melahirkan kita..Alhamdulillah kerana kite bukan daripada bayi-bayi yang mati digonggong hanjina selepas dibuang..Alhamdulillah kerana kita menjadi seorang manusia,bukan sekadar janin..Alhamdulillah kerana kita menjadi blogger selepas kita dikeluarkan dari rahim mak tersayang..erk takkan dalam rahim leh jadi blogger lak..ada laptop ke hape dalam tu?


2# Perpisahan breast feed untuk permulaan kepada susu botol


Saya nak beli botol susu katak tok anak saya nanti*takde kaitan*..ni perpisahan kedua dalam sejarah seorang manusia..mesti kita nangis-nangis kan mase nak stop breast feeding..nanti mak akan letak macam-macam kat breast supaya nanti kita yang jujur dan suci murni time tu akan percaya yang takleh nak breast feed lagi..lemak la ko kalo sampai ke tua nak hisap susu mak lagi..dalam ilmu psikologi yang saya belajar,manusia yang tak dapat brest feed yang cukup ketika bayi akan lebih cenderung untuk menghisap bila dah besar..hisap ape?haa hisap rokok and pape je la yang leh di hisap..so bagi sesape yang merokok,sile cek balek ngan mak korang ye..tapi jangan jadikan ini alasan tok merokok ye..nnti bila mak tanya nape hisap rokok,terus je korang jawab "sape suruh mak bentikan saya dari breast feed awal sangat..ni sume salah mak!"..kompem makan pelempang..


3# Perpisahan dari kehidupan bayi untuk permulaan kanak-kanak


Dunia kanak-kanak adalah waktu-waktu yang paling heaven dalam lifetime..betol tak?takyah nak risau pasal nak sedia makanan,takyah nak risau memikirkan baju yang belom di basuh,takyah nak risau kalo tengok perut mak dah bonjol tok kali ketiga,takyah nak pikir dalam poket ayah ada berape keping je note kaler merah,takyah nak pikir harga ron95 yang dah naik tu,takyah pikir harga gula yang makin meningkat asalkan gula-gula still rase manis,takyah pikir pasal beg plastik yang kena caj 20sen setiap kali pegi shopping hari sabtu,takyah pikir risiko nak kena simbah asid,takyah pikir nak kena pangkah parti politik mana sebab ko mengundi pilih ketua tadika tak maen pangkah just angkat tangan je..waaaaa heaven gile..ape lagi yang kurangnya zaman kanak-kanak?bagi kita yang bergelar kanak-kanak,hidup ni sempurna asalkan ada ayah,mak and cekelat


4# Perpisahan dari melepak je untuk permulaan hidup sebagai pelajar


Masa hari first stat skolah,mak kena dok belakang kelas..mata kita takkan beralih dari pandang mak,kot-kot mak tinggalkan kita..jeles ngan adik yang takyah nak gi skolah..kita nak gi skolah pon sebab ayah beli beg tarik-tarik kaler pink(pompuan),gambar ben10(laki)..perasaan masa tu "dad,this best bro"..tol tak?pastu balek cite kat mak ape cikgu ajar kat skolah,siap ajar mak ABC lagi macam mak tu tak skolah lak..mak pon pura-pura tak pandai demi nak melayan kita..yang lagi haru,bila ko paksa adik ko yang umo 2 bulan tu bace ABC..bila die tak ikut ko bace,ko nangis satu kampung leh dengar..hehe permulaan kehidupan untuk mendapat kawan yang ramai selepas berpisah ngan kehidupan kita yang hanya ada emak,ayah,adik umo 2 bulan,budak sebelah umah ngan Auntie Saripah,yang selalu datang cite laki die suke janda kampung sebelah kat mak kita..


5# Perpisahan dari dunia kanak-kanak untuk permulaan hidup realiti


Yeah,life!kita dah mula ade life sendiri..dah reti nak ade pasangan,dah reti mencongak kehidupan..dah mula berfikir tentang benda yang tak pernah kita terpikir mase kita kecik..kita mula risaukan pasal menu makanan,mula risau pasal baju berbakul tak basuh,mula risau bila tarikh 25hb lambat lagi nak muncul,mula risau pasal segala bil yang nak kena di setel,mula risaukan harga minyak dan gula yang naik serentak,mula risau pasal laki yang cakap ada meeting syarikat kat phuket,mula risau pasal anak yang cakap nak bermalam kat umah kawan,mula risau pasal mak mertua yang cakap nak datang esok..macam-macam benda yag kita risaukan..dan yang paling risau kot-kot takde orang lagi nak baca blog kite,camne duit nuffnang nak bergerak..damn!susahnya nak jadi manusia dewasa..and seriously,di saat ini anda mula rindukan zaman kanak-kanak anda..perpisahan menerbitkan rase kerinduan,right?(^_^)

=========================================================

Banyak lagi erti perpisahan adalah permulaan dan ini adalah sebahagian daripadanya..ye,ada perpisahan yang akan mengukir duka berpanjangan tapi ada juga perpisahan yang membuatkan kita sedar,kita harus hidup..hari ini saya menghadapi perpisahan..seharusnya perpisahan ditangisi,tapi saya tidak..malahan saya rasa sangat gembira dengan perpisahan ini..ianya membuatkan saya tersenyum sampai sekarang..kenapa?

Muka hepi gile sebab perpisahan

Cik Suha dah berpisah ngan gambit a.k.a ketumbit!!!!yeay!hehe suka sangat bile bangun tido tadi mata dah rase selesa,tak sakit lagi..baru leh skodeng abang kat cafe dengan jelas..harapnya gambit yang menyeksakan ni takkan kembali lagi (^_^) Alhamdulillah,ku bersyukur padamu Ya Allah..


"Blogger is my self. blogging is my life"


p/s : ramai blogger yang dah masuk matrik,berpisah ngan mak kan?(^_^)

16 Responses to “Perpisahan Adalah Permulaan”

  1. De Mois says:

    Kah3..2 perpisahan yang awal tu memang SS kuat menangis. Tak sanggup woo..mak siap letak tempoyak taknak bagi breastfeed lagi. Cehh..


    Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

  2. suha says:

    @De Mois
    haha tak menahan,tempoyak 2..mak cik suha cite,die letak sirap hehehe terus takot nk breastfeed lagi..konon2 simpati la sebab ade darah (^_^)

  3. gedek! says:

    Selalunya lelaki memang lambat untok berpisah dengan susu badan.... ada yang tak berpisah langsong!

    Lalalala....

  4. suha says:

    @gedek!
    erk taknak komen pasal jenis perpisahan yg len ke?(^_^)

  5. M Fizan says:

    suha..suka bca entri awk..interesting elaboration..addicted~

  6. diana II says:

    bes la entri cik suha..perpisahan yg paling sedih bagi saya ialah perpisahan ngan ibubapa.kn3?

    btw,sy jmput cik suha dtg blog main sy tau.
    abcdefghijkldiana.blogspot.com.

    sy folo gna blog 2 k~~

  7. bagus entry suha ni...
    btw, sy sdg mengalami fasa perpisahan yg menyedihkan (-_-)

  8. Abang Zam says:

    peh..hebat ah sampai gedek pun komen
    hahaha

    abg tak suka perpisahan sebab abg rasa perpisahan tu sakit..even nanti pulih tapi nak tunggu tu sakit

    prefer kalau nak pisah, baik tak payah bertemu..

    *pfft..asal ayat macam jambu nih!

  9. suha says:

    @M Fizan
    tq wak (^_^)
    ish dh thp addicted,cik suha kena update ari2 la..2 je la ubatnye hehehe

    btw,doakan cik suha xputus idea tok berblogging ye hehe tq 4 dropping ur comment

  10. suha says:

    @diana II
    hehe cik suha pon rase best sbb awk sudi komen (^_^)

    yup,perpisahan ngn parents plg sedih..tp itu permulaan tok kite jd indvdu yg lebih brdikari kn?

  11. suha says:

    @zarazueyin
    tq dear (^_^)
    erk yeke?sabar ye..

  12. suha says:

    @Abang Zam
    gedek kan ade aura katak,datz y die suke menyinggah page katak neh (^_^)

    kan?kan?perpisahan 2 sakit..psst ayat cm sedih je 2 abg?cik suha counselor-2-be,leh cite kt cik suha ~ngee

    (but,is this realy u abg?mcm bkn abg yg ku kenal n slalu ku baca komennye je?)

  13. suha says:

    @diana II
    hehe tq sbb singgah lagi (^_^)

  14. gua ada sikit tak kenan part-part berpisah ni.gua down.gua macam inferior.

  15. suha says:

    @Headmaster
    sume org xsuke kan?
    even gangster kg.duku pon xsuke bab pisah-memisah ni(^_^)