Bila Nafsu Mula Mencanak


.

Assalamualaikum


Manusia cukup sinonim dengan perkataan NAFSU..telah ditekankan bahawa pada lelaki itu ada 9 akal dan 1 nafsu,manakala perempuan pula padanya ada 1 akal dan 9 nafsu..ada yang mau menafikan?jangan sempitkan fikiran dengan menganggap nafsu yang saya perkatakan ini adalah seks semata,tapi ini di luar batasan seks..saya tidak tahu pendapat bloggers lain tapi ape yang saya tulis nanti adalah pendapat dari seorang blogger yang bernama Cik Suha (bajet best la tuu lalala)

Amaran keras : entry ini mungkin membosankan 


1# Nafsu nak mengenakan orang

Siapa nak kenakan siapa?ingat lagi beberapa hari lepas?dunia perbloggerran kecoh jap dengan cerita Prince William yang hensem masa kecik tapi tak hensem bile dah besar tu bercerai dengan bini dia..erk maybe kat kampung dorang dipanggil wife or wifi..wuteva la kan..kita yang naif ni bukan main percaya lagi,siap memaki lagi william tu di kedai kopi,kononnya william tu habis madu sepah di buang..eh masa dorang kawen tu kan,bini dia dara lagi ke?no komen!tapi rupanya berita tu tak betol dan sape yang tertipu?kita jugak..dan kenapa dorang menipu?entahlah,propaganda maybe..tapi pelis jangan sangat cepat percaya dan terus buat entry sebelum kesahihannya terbukti..ok sayang-sayang sekalian?yang penting cek dulu cerita tu betul ke tak dan baru la kita leh mengumpat dengan Makcik Kiah dan Makcik Peah..


2# Nafsu nak mengikuti arus teknologi

Belum reda isu william yang habis madu sepah dibuang,kecoh plak hal Adinda Evans yang takde kaitan langsung ngan Juliana Evans..termenung jap membaca luahan hati budak 14 tahun tu disamping tersenyum membaca segala makian bloggers..inilah salahnya pemodenan..kenapa saya salahkan pemodenan di saat semua tangan menuding ke arah Adinda?kerana pemodenan iu nafsu..kalo dunia belom moden,Adinda takkan tau ape itu seks seawal usia 14 tahun dan kalo dunia belum moden,takkan ada bloggers yang boleh canang-canangkan cerita ni..betol tak?daripada kemodenan la hidup kita mula menuju ke arah Amerika sejati..jadi point pentingnya,jangan salahguna benda yang namanya pemodenan..ok?kalo cerita seperti ini wujud ketika di zaman mak-mak kita seusia kita,tentu Adinda hanya pemes di sekitar kampung je and kalo Adinda tu anak penghulu,maybe pemes gak la di kampung sebelah..


3# Nafsu yang mengatakan artis itu hebat

Alhamdulillah,katak-katak saya takde pon buat entry pasal artis yang sedang mencanak hotnya sekarang mengalahkan hot f.m..tapi bila saya melawat page lain dan tengok dia punye bloglist,kebanyakan blogger dalam bloglistnya ada entry pasal manusia yang bernama Gambit..pastu try bukan fanpage dia,oh ok sangat hot..tergolek sendirian bila membaca komen-komen..ye tak semua orang leh jadi artis dan bila anda jadi artis,itu sesuatu yang hebat tapi pelis jadi artis yang bermaruah dan yang tau ape itu Islam,ape itu Melayu dan ape itu adab..jangan buat sesuatu di luar batasan Islam,Melayu dan adab..kenapa?kerana anda orang Melayu yang beragama Islam dan seharusnya tau adab tok Islam dan Melayu..jadilah artis yang mencipta populariti melalui bakatnya,bukan penghinaan dan kejian..gaya nasihatkan artis ni mengalahkan blogger Mr. Beutifulnara yang dah kawen tu,bajet ada artis nak baca..padahal #retis pon takkan terbaca entry neh lalala


4# Nafsu kaum yang bernama Blogger

Di zaman moden ini,ada satu suku kaum yang baru..dinamakan suku kaum ini sebagai blogger..kerjanya bertegur sapa,berkawan,berkomen dan menjoin segmen-segmen sebagai tanda support..ops!ada 1 lagi kerja utama..apa?mengejar trafik..kan?bloggers ni sangat bernafsu;nafsu untuk mencari followers,nafsu untuk mendapatkan readers,nafsu nak meningkatkan page views..camne saya tau?sebab saya juga blogger seperti korang..tapi jangan pernah sesekali kita memburukkan komuniti kita..jaga imej kita sebagai blogger..jadilah blogger yang terhormat,yang tau erti kemanusiaan dan maruah..bermaruahkah kita jika dengan lantangnya memaki,mencarut,mengeji Adinda dan Gambit?bermaruahkah kita tatkala mengeluarkan kata-kata kesat kat manusia yang terlalu bertamadun itu?korang-korang yang saya sayang-sayang,dakwah itu harus dengan cara yang berhikmah,bukan dengan memaki dan mencarut..Nabi dulu dilempar tahi masa dia berdakwah,jadi apelah sangat kalo Gambit panggil kita anjing?jangan menyalak bersama-sama Gambit,biar dia menyalak berseorangan sebab kita bukan anjing kan?so kita diam-diam je la..jangan memaki lagi di fanpage..kenapa?sebab kita kan blogger terhormat (^_^)


5# Nafsu amarah Cik Suha

Ye,saya ngah dalam mood yang marah melampau sekarang ni..bukan marahkan The Onion,bukan juga marahkan Adinda,jauh sekali marahkan Gambit kerana mereka langsung tiada kaitan ngan saya..mereka tak penting pon dalam kehidupan saya..tapi korang-korang sebagai followers,readers and commentors lagi penting dalam kehidupan saya..saya sedang marahkan sesuatu yang penting dalam kehidupan saya..erk saya tak maksudkan korang-korang tau..nafsu amarah saya ni ditujukan khas untuk Mr. Berukben ketidaksayangan saya ini..dia bikin saya marah melampau dan nafsu amarah saya memang mencanak naik sekarang ni..line tahap siput khinziriah malahan lebih menjengkelkan dari siput khinziriah lantas mematikan mood saya untuk blogwalking dan membalas kunjungan korang-korang..sila maafkan saya..bila semua kembali ok,saya pasti menyinggah (^_^)



"Blogger is my self, blogging is my life"



p/s : manusia itu sentiasa berbuat silap dan kesilapan itu ada maaf padanya

14 Responses to “Bila Nafsu Mula Mencanak”

  1. Freaky says:

    huhu x pernah tau lagi pasal nafsu yang ada dalam entri ni :D

    Siti Nurhaliza Makin Cantik

  2. suha says:

    @Freaky
    awk memang bernafsu tok jd katak terbaik sbb slalu jd first commentor hehe (^_^)

  3. M Fizan says:

    huu..hendaklah kita mengawal nafsu..tetttt...

  4. suha says:

    @M Fizan
    hahahaha tuuutt (^_^)

  5. nafsu di mana mana..hehe

  6. nafsu itu agong...keh3

  7. suha says:

    @Republic Aku
    erk apekah?(^_^)

    lalala tatau

  8. Hehe bila marah siput "perempuan" jdnye ye kak.. :) kreatif2

  9. nafsu kaum blogger..hehehe
    kaum blogger...
    kaum blogger...
    hmmm

    aku terbayang spesies joyah

  10. suha says:

    @Headmaster
    adakah ianya menunjukkan nafsu?(^_^)