Tips Dari Ustaz Yang Beristeri Dua


.

Assalamualaikum

Ustaz itu ada 2 orang isteri (^_^)

Ingat lagi tak Hari Membiru Bersama Ustaz?tak ingat?sile ke entry tu ye

Jadi setelah berpenat lelah berjalan menaiki dan menuruni bukit sebelum sampai ke dewan kuliah fakulti yang macam hape je econ tak pasang dahlah haku dah berpeluh cam mandi oh memang nak marah,tiba masa untuk bergelak ketawa bersama ustaz yang beristeri dua ini..oh baiklah hari ini beliau tidak membiru..korang mesti hampa kan?tapi takpe sebab hari ni ustaz yang beristeri dua tu bagi tips yang best gile yang boleh diamalkan terutamanya untuk kaum lelaki..ingat point penting ye,ustaz tu beristeri dua..kalo korang rasa tips-tips ini sangat berguna dalam kehidupan seharian korang,maka jangan teragak-agak untuk mengamalkan tapi ianya berisiko tinggi ok..sangat-sangat berisiko..mari saya kongsikan tips ustaz yang beristeri dua bocorkan kepada kami..sekali lagi diingatkan,ustaz tu beristeri dua


Tips yang dikongsi oleh ustaz yang beristeri dua dalam kelas tadi ialah berkenaan dengan kewajipan menunaikan zakat di mana zakat terbahagi kepada beberapa iaitu Zakat Fitrah, Zakat Harta, Zakat Emas & Perak, Zakat Tanaman, Zakat Perniagaan dan Zakat Ternakan..

1# Zakat Harta

Zakat perlu dikeluarkan sekiranya ada simpanan rm8000 (amaun adalah contoh) dalam akaun korang dan ianya bertahan selama setahun,mengikut bulan Islam..kiraan bermula dari bulan Ramadha..contohnya kalo bulan Ramadhan tahun lepas dah ada rm8000 then bila akhir bulan Syaaban tahun ni duit tu ada lagi,tak berkurang,so akan dikenakan zakat ke atas korang

Tips ustaz yang beristeri dua :

Korang simpan je duit tu tapi sebelum cukup tempoh untuk wajib keluarkan zakat tu,cepat-cepat keluarkan seringgit..memang kompem tak yah keluarkan zakat..dari segi hukum memang dah betol tapi kalo terkantoi ngan perundangan,sila jangan cari ustaz yang beristeri dua kesayangan saya itu 

2# Zakat Emas & Perak

Korang suka kan pake barang-barang kemas emas?erk suklan ni tok pompuan je okei..korang selalu pake kan?ok yang korang pakai tu takkan dikenakan zakat..barangan kekemasan yang dikenakan zakat adalah yang disimpan or dalam simpana or dalam peti besi mak korang yang korang memang dah tau kod nya tu sebab pernah pakat ngan ayah korang tok bukak peti tu masa ayah korang nak gi joli kat Phuket

Tips ustaz yang beristeri dua :

Walo berapa banyak sekalipon barang kemas yang korang ada,korang pake la..kalo agak-agak gelang tu leh sampai ke lengan,takpe,pakai je..jangan kesahkan sangat dunia luar..rantai pon pakai gak,sampai leher dah tenggelam dek rantai..cincin tu,pakaikan kat jari kaki gak..apa yang penting,korang pake je bagi memastikan ianya tidak dianggap sebagai simpanan dan wajib keluarkan zakat

3# Zakat Ternakan

Memandangkan ustaz yang beristeri dua ni stadi kat Mesir dulu..eh Mesir ke?tahla tapi kat negara-negara Arab la..so dia bagi contoh unta..setiap 5 ekor unta yang korang bela,wajib keluarkan zakat..untuk maklumat tentang binatang ternakan yang wujud kat Mesia terchenta ni,korang rujuk mr.google lebiu lebiu la ye hehe

Tips ustaz yang beristeri dua :

Korang bela je 5 ekor..tapi pastikan,dah nak cukup tempoh kena keluarkan zakat tu,korang jual sekor unta tu..terus tak yah kuarkan zakat kan?bijak tak ustaz yang beristeri dua kesayangan saya itu..erk ada tips tambahan berkaitan unta..air kencing unta boleh di minum untuk tujuan perubatan..malahan ada hadis mengenainya..tak caya?sile tanya mr.google lebiu lebiu..ustaz yang beristeri dua cakap air kencing unta itu adalah penawar..kalo nak minum,campur ngan susu unta..penawar apa ye?ye kami meraguinya tatkala melihat senyumannya..mau tambah tenaga batin ye wahai ustaz yang beristeri dua?hahaha
=========================================================

Inilah tips yang telas sudi dikongsikan oleh ustaz yang beristeri dua..memang kelasnya sentiasa enjoy dan boleh gelak bebanyak dan tak rugi untuk membazirkan peluh datang ke kelas ustaz yang beristeri dua ini (^_^)

gambar takde kaitan saje letak sebab cantik lalala


"Blogger is my self, blogging is my life"


p/s : mesti korang ingat tips beristeri dua kan?

16 Responses to “Tips Dari Ustaz Yang Beristeri Dua”

  1. akak! staz tu bukan beristeri due la.. nie jiran umah die yg gtau..fahmi kenal jiran ustaz tu..hehe..so, ustaz tu de sorang je isteri er.. die maen2 je..

  2. suha says:

    @NuRhIDAyaTeE
    jiran die taktau yg no 2 kot?hehehe

  3. M Fizan says:

    alaaaa akak nie....tipss zakat lak ustaz bagi.......hehe

  4. suha says:

    @M Fizan
    hehe dah tu tips ape yg awk nak?(^_^)

  5. bagus tol tips dia..haha..kompem aku pon xngantok kalau dpt ustaz camni..huhu

  6. suha says:

    @♥CiK DuYuNG [Ca]♥
    haha aku bergelak ketawa smbil mnguap (^_^)

  7. ha,,ha..ingat tips beristri dua..
    rpanya pasai zakat..
    ok la.. dlu pnah wat asgmnt pasai zakat menjkat ni.....tq 4 shring :)
    cik SUHA ...

  8. zakat pendapatan kena bayar gak setiap bulan. x leh larik2
    haha

  9. suha says:

    @sobri yaacob
    hehehe ada niat mau psg dua ye (^_^)

  10. suha says:

    @Aimi dan Pakcik Hashim
    kalo belanja cik suha setiap bulan ade cam byr zakat x?(^_^)

  11. gedek! says:

    entry tazkirah?!

    bagos-bagos...

  12. suha says:

    @gedek!
    hehe tazkirah melalui cara cik suha (^_^)

  13. Bigdaddyz says:

    bagus ni sekurang2nya tidak lah terlupa...

  14. suha says:

    @Bigdaddyz
    jangan lupe tunaikan zakat ye daddy (^_^)

  15. cik azeya says:

    peh sempoi gilek ar ustad ni. adeii. hahahaa

  16. suha says:

    @cik azeya
    sempoi dan ensem hahaha (^_^)