Sembelit : Jangan Malu Untuk Mengaku


.

Assalamualaikum

suka picca ni (^_^)

Amaran : Entry berbaur najis, jangan makan ketika membaca entry ini!

Sembelit..ok dah terbayang rupa paras tandas sekarang ni..pernah tak korang sembelit?pelis la ngaku, jangan malu-malu..erk sembelit tu ape?tak tau ek?mari kita kaji ape itu sembelit..

Definisi sembelit :

Dari sudut bahasa : Taik susah nak kuar
Dari sudut istilah   : Perbuatan taik membuat acara mogok 


Bagaimana sembelit boleh berlaku?

Korang rasa nak berak selepas lama tak berak, dah sakit tahap bukaan 5 cm dan korang pon terkejar-kejar gi toilet tapi bila dah duduk mencangkung, taik yang tadi meronta-ronta mahu kuar, dah merajuk dan tak nak kuar lagi sampai kaki dah semut-semut dok mencangkung..


Kesan sembelit :

Boleh membawa kepada buasir..buasir bukan lah merujuk kepada Encik Basir ataupun "Buas, sir!" tapi satu penyakit yang korang cari la sendiri dalam mr. google lebiu lebiu..selain itu, ianya juga akan menyebabkan kekejangan otot disekitar kaki dan mungkin melumpuhkan sistem usus..


Cara mengatasi sembelit :

Sila minum air bergelen-gelen sehari serta makan betik sebanyak yang mungkin, kalo boleh telan sekali ngan pokok..


Cik Suha tidak sembelit tapi pengalaman present untuk subjek Fiqh Ibadat & Munakahat dengan lecturer yang menyeramkan itu memang menyeksakan..siap je present, memang perasaannya umpama baru sahaja mengharungi sembelit dengan jayanya..mau tahu camne perasaan Cik Suha sewaktu present?silalah sembelit!



"Blogger is my self, blogging is my life"


p/s : Time kasih tak terhingga tok Kinah, Nana, Azie, Ewa & Napi (^_^)

49 Responses to “Sembelit : Jangan Malu Untuk Mengaku”

  1. haha..sy blm ada pengalaman sebegini..:)

  2. kah!kah!kah! encik basir.kesian dia.kau samakan dia sama buasir

  3. Fay says:

    kalau x makan sayur tuh jadi sembelit.. hihi

  4. Cikli says:

    hmm.. good info though

  5. erk.. cam pernah jer....
    http://www.my-shopping2u.com/2011/06/tanda-password-yang-lemah.html

  6. ahahaha... dah rase cam blajo sbjek sal sembelit lak kat sini ...
    siap de definisi bagai .. huhu

    btw , info menarik ni sbb berkait ngn kehidupan kite jugop tuh !! huhu

    soklan2 : cik suha ni stdent usim ek ? kos pe ?

  7. NURISME says:

    minum air byak2 n high fiber diet......:)

  8. el-janna says:

    huhu^^ tula jangan tah berak kn da sembelit^^ boleh putus urat kalau cuba nak kuarkan taik tu^^


    ngaaaaaaaaa komen berbaur najis^^

  9. btol tu .. kalau tahan taik tu kompom akn sembelit... ada penglaman dh nie .. seriiikk... haha

  10. M Fizan says:

    haha..sembelit tak penah lar akak..cirit penah ^_^...

  11. arzme says:

    hehehe.good info!harap2 la tak kene sembelit =)

  12. Bigdaddyz says:

    pokok betik disuruhnya makan...ish3

  13. suha ni dak usim ke?? tahun 1?? =.=

  14. waa..da boleh jadi doktor camni..

  15. suha says:

    @Headmaster
    moga bakal mertua cik suha bukan en.basir (^_^)

  16. suha says:

    @Fay
    kalo makan baja sayuran,cmne lak?(^_^)

  17. suha says:

    @'CikMimiEy'
    hehehe tq 4 reading (^_^)


    yup,kaunseling..

  18. suha says:

    @NURISME
    hehe baek dokter!(^_^)

  19. suha says:

    @el-janna
    entry pon berbaur najis, so komen berbaur najis amatlah dialukan haha (^_^)

  20. suha says:

    @M Fizan
    cirit tu sbb terlebih mkn betik (^_^)

  21. suha says:

    @visitme@FaTiN cOrNeR
    cik suha xwat lawak pon (^_^)

  22. suha says:

    @Bigdaddyz
    erk skali ngn akar tau (^_^)

  23. suha says:

    @NuSaNa NoSa 91
    yup!(^_^)
    kakak tua yg masih ditaun satu

  24. suha says:

    @Muhamad Dinie
    Dokter Harem Cik Suha (^_^)

  25. PK says:

    bukaan 5cm tu macam mana? toink!

  26. WuMing says:

    Ada orang tak sembelit tapi buat muka sembelit pun ada.....

  27. miloais says:

    sakit woooo..... kalo kena sembelit nih!

  28. nasiblah aku belum terkena. hhhah ... kena minum bnyak air untuk mencegahnya ... apa2pun, sembelit boleh membahayakan tau ... :D

  29. suha says:

    @PK
    erk tatau gak lalala (^_^)

  30. suha says:

    @gedek!
    alamak,uncle marah!(^_^)

  31. suha says:

    @WuMing
    kdg2 cik suha wat gak hahaha (^_^)

  32. suha says:

    @miloais
    sama perasaannya ngn present tu lala (^_^)

  33. aku suka ayat dari suduh istilah tu... ya! mereka mogok!

  34. suha says:

    @Mawar Berduri
    hahaha mereka tak time gaji (^_^)

  35. as salam..
    heghe. sembelit!! pakcik mengaku pakcik takde sembelit~
    erk. suha bakal kena sembelit kot?
    haha. banyak minum air~

    pesan kat classmate sekali. dak kena sembelit, jangan gembira lak. haha

  36. suha says:

    @Подтверждаю
    pkcik tipu!hehehe (^_^)

    erk xdela pkcik,mane de lalala

  37. armouris says:

    lagi info tentang sembelit di SIHAT SELALU - Sembelit : Kesukaran Membuang Air Besar

  38. KHai says:

    Terima kasih kerana berkongsikan info yang amat bermanfaat untuk di ketahui bersama... :)