Pilihan Antara Murtad Atau Tidak


.

Assalamualaikum


Suka atau tidak, dalam hidup perlu ada pilihan..dalam kita menjalani kehidupan seharian, tetap ada sesuatu yang perlu dipilih walopon ianya benda yang sangat remeh..contoh, antara memakai kasut atau sandal..ataupun mahu minum air sirap atau oren..benda yang simple tapi tetap perlu memilih..kadang-kadang ianya akan jadi pilihan terbaik tapi tidak mustahil kalo ianya juga adalah pilihan terburuk, namun kita telah memilihnya kan?

Besut; Terengganu atau Kelantan?


Jika dilihat dari sudut geografi, Besut merupakan sebuah daerah di negeri Terengganu..dari sudut pentadbiran dan kuasa juga, ianya di bawah kuasa mutlak negeri Terengganu dan tiada sesiapa yang dapat menafikan hak ini..malahan bagi sesiapa yang lahir di Terengganu, di tengah-tengah no ic nya pasti ada no 11,berbanding Kelantan yang mana no ic bagi warganya adalah 03..jadi jelas disini, Besut adalah Terengganu




Yang menjadi permasalahan dan pertikaian sekarang ni ialah kenape warga Besut tidak menggunakan dialek Terengganu,sebaliknya lebih kepada penggunaan dialek Kelantan..seringkali warga Besut disalahertikan sebagai warga Kelantan tatkala mereka berkomunikasi..dan Besut adalah satu-satunya daerah di Terengganu yang langsung tidak menggunakan dialek Terengganu

Lidah warga Besut : Ambo nok make ike (sound like Kelatanese rite?)
Lidah warga Terengganu : Ambe nok makang ikang (Terengganunese*erk*)

Jadi bila ada yang bertanya, "Ko orang kelantan ek?"
Jawapan akan jadi begini, "Aku Besut la"

Kerana jika ini jawapan anda, "Aku Terengganu la",pasti akan ade lagi soalan seperti "Habis tu nape cakap Kelantan?"..merugikan je sebab at the end, anda tetap terpaksa cakap "Aku Besut la" gak dan lantas mereka yang bertanya akan cakap "Oo Besut, patot la"..so kalo cakap anda dari Besut instead of cakap anda anak Terengganu, orang terus dapat expect yang anda memang berdialek Kelantan



Ceritanya malam ini, yang mana satu harus saya sokong?jika mengikut ic dan juga alamat,sudah terang lagi bersuluh saya warga Terengganu..tapi cuba bayangkan,jika saya berada di stadium ketika perlawanan berlangsung dan memberikan sokongan padu kepada team Terengganu,tetiba tengah sedap-sedap bersorak,terkeluar lak ayat "Nate sunggoh awok dio main..berat ah gitu gak..aku buleh bo nok main staro tuh..huh nate!!"..pasti saya bakal dijeling dan diragui kewarganegerian saya,mungkin juga di usir dari side warga Terengganu..jadi perlukah saya murtad negeri dengan menyokong Kelantan?oh peningnya nak buat pilihan!


"Blogger is my self, blogging is my life"


p/s : lambatnya nak balek umah,dah lama tak tengok tibi..eh jadinya malam ni        tak tengok bola la? (^_^)


16 Responses to “Pilihan Antara Murtad Atau Tidak”

  1. Freaky says:

    freaky murtad terengganu.. gomo kelate gomo.. :D oh ya freaky ore besut

  2. suha says:

    @Freaky
    hahaha cik suha ngah pk gak ni nk murtad teganu ke tak (^_^)

    cik suha besut gak

  3. Bigdaddyz says:

    nasib baik orang selangor...hehe

  4. suha says:

    @Bigdaddyz
    selangor dah memang kompem kalah lalala (^_^)

  5. M Fizan says:

    hahahaha..entri akak memang best....! mantopp!! sebab tu masuk bloglist saya.. :D

    jangan murtad negeri akak..gula2 hati saya orang besut jugak..jadi saya faham permasalahan dialek kelantan yg menjadi persoalan di sini..be loyal sis :)

  6. suha says:

    @M Fizan
    belashing menerima pujian (^_^)

    haha tadi dah sms makhluk2 kat kmpong,tnye hidup ganu or murtad ganu..dorang ckp peteh ganu peteh!

    pastu tetibe lepas tu dorang msg lg,"ko diam!n9 xmasuk final"

    eden murtad nogori ko?humanghaiii ~ngee

  7. ahh sudah konflik identiti..ikot negeri mana yg menang la,baru sokong hahaha....

  8. Salam kenal.boleh jadi split identiti ni..hehe

  9. suha says:

    @vampire's lovex
    haha tau xpe (^_^)
    kita tggu result nnti je la

  10. suha says:

    @~SaL IjOu~
    terengganu di hatiku,kelantan dilidahku (^_^)

  11. gedek! says:

    kelantan ke.... terengganu ke...

    kita orang malayzia, kan...?

  12. suha says:

    @gedek!
    hehehe uncle memang hebat!!!(^_^)

  13. chemay says:

    dulu kat matrik.
    geng chemay 2 orang ganu.
    2 orang kelantan.
    chemay yang pahang nie jadi fasih cakap dua2 dialek
    hehe

  14. suha says:

    @chemay
    waaa hebatnya chemay (^_^)

  15. This comment has been removed by the author.
  16. suha says:

    @Jahidih Saili
    kami memng sgt2 unik..xde dah tempat laen yg unik hahaha (^_^)