Tolong Kahwini Aku


.

Assalamualaikum

Mak,saya dah besar..saya mau kawen!!*erk*

Apa perkara paling best masa cuti sekolah?

Jawapan bebudak : Dapat tengok katun 24 jam tanpa gangguan
Jawapan remaja : Yes!time to lepaking..hari-hari leh kuar ngan kawan
Jawapan dewasa : Save budget,ari-ari ada kenduri kawen
Jawapan Cik Suha : Kawan-kawan sume dah kawen..bila la saya mau                                        kawen..sob3 nangeh

Yes,kenduri kawen..kompem kat umah korang-korang banyak invitation kenduri kawen kan?saya suke sangat gi kenduri kawen walopon pada masa yang sama bengkek je tengok pengantin sebab haku masih tak kawen..yang paling saya suka,air sirap!haha tak tau la kenapa suka sangat sirap tempat kawen..kalo pegi kenduri kawen tapi takde air sirap,mau haku mogok kat situ gak..memang saya akan membebel tak hengat dunia kalo takde air sirap..keji kan?..satu lagi yang saya suke,telur rebus..sampai boleh bergaduh ngan adik bongsu tau berebutkan telur rebus pengantin..hahaha sekali lagi memperlihatkan kekejian diri..yang menci sekarang ni kalo kat kenduri dapat cekelat je..anti betul huh!

Satu lagi yang perlu diberi perhatian ialah hadiah..yela,takkan nak berlenggang je kan pegi kenduri tu..kak limah pon malu nok..ape ek besenya yang perlu dijadikan hadiah?

1# Gula


Yang ni tradisinya kat belah pantai timur..pantai laen saya taktau..besenye kalo kenduri kawen yang bermotifkan kenduri arwah or kesyukuran,pemakan kenduri terutamanya kaum-kaum mama akan bawak gula..sorang kengkadang bawak sampai 2 kg..kalo dah datang 100 orang,camne?kompem leh wat stok setaun..tapi sekarang harga gula dah naik..hilang dah keikhlasan nak bawak gula..ye dok?(^_^)


2# Tuala


Busuk-busuk punye hadiah,towel la kan?kalo korang dah tak menyempat sangat nak beli hadiah,korang amek la simpanan tuala korang and peliz make sure yang ianya belum lagi digunakan..karang berjangkit lak panau ngan kurap kat pengantin baru tu..dahla kompem-kompem mandi guna 1 towel je dorang tu..maklumlah dalam mood romantik lagi..erk camne tau neh?lalalala..


3# Set Cawan


Kalo korang-korang nak koleksi set cawan free,silalah kawen..ni nasihat ikhlas neh..takde tipu-tipu punye..cawan-cawan yang korang dapat time kawen tu,kompem 7 keturunan pon tak abeh guna lagi..pasaraya pon dah pandai tau,asal musim cuti sekolah tibe,stok cawan la yang paling banyak..tak caya?sila wat research dan mensepai ala-ala james bond takde keje kat pasaraya berdekatan (^_^)


4# Toto Narita


Antara hadiah kawen yang akan terjamah dek mata korang ialah toto narita..simple and easy kan kalo beli hadiah toto ni sebab takyah nak susah-payah membalutnya..besenya makcik-makcik memang suke sangat beli hadiah cenggini dan juga mereka yang tinggal dekat-dekat ngan sempadan siam cam area Padang Besar dan Rantau Panjang,sebab harganya murah dan berbaloi..erk pepandai je kan saya ni padahal tak pernah pon buat kajian khusus lagi..tapi takpelah,anggap je la ianya benar..



5# Barangan Elektrik


In this new era of globalization..hamboi kemain lagi,cam nak wat intro esei omputeh lak..tapi itulah,realiti..sekarang ni,orang bagai hadiah barangan elektrik la plak..nanti pemanas air,dalam 14 ketul korang dapat..iron lagi la banyak,siap boleh bagi kat sedara-mara lagi..periuk nasi ade gak dalam 2,3 bijik macam korang kawen tu memang dah pakej anak 14 orang..tapi takpelah,at least boleh wat koleksi dalam almari kan?takpon leh je tukar-tukar periuk nasi setiap hari..rase boring je,tukar..boring,tukar lagi..oh dunia!

Punye la banyak pilihan nak bagi kat raja sehari kan?tapi itu pon still wat kitorang termenung lagi memikirkan hadiah tok kawan sekelas kitorang yang dah nak kawen tu..("kitorang" adalah merujuk kepada semua dak kelas saya)..hapelah nak dibeli..banyak gak la idea..

  1# Kondom dalam jumlah yang banyak (idea paling teruk)
  2# Down payment kete viva (idea paling melampau)
  3# Pakej percutian (diri-sendiri pon tak pernah bercuti)
  4# Rice cooker (tak jiwang la der)
  5# Mesin jus (alasan : nanti boleh buat jus *erk*)
  6# Stroller baby (mahal kot)
  7# Baju baby (dia baru je kawen,lom pregnant lagi)
  8# Kipas (mana la tau umah dia ade econ)
  9# Iron (cuba la kreatif sikit)
10# Set pisau (karang susah lak kalo gaduh laki bini)

source : google lebiu lebiu

Dan akhirnya kitorang pilih microwave jenama Elba..kalo nak ikotkan yang dalam list punye,ini yang paling berguna kan?leh gak dia wat biskut ke,kek ke tok kitorang..kan berbaloi-baloi ikan kaloi tu hehe



"Blogger is my self, blogging is my life"


p/s : Prince William,im here for u coz im still virgin..im not Adinda (^_^)







10 Responses to “Tolong Kahwini Aku”

  1. hahaha..aku pon nak kawen weh~
    tgok cnie..

    http://cikduyung.blogspot.com/2011/06/apabila-inai-sudah-dijari.html

    kecoh pasal adinda...ko pon sebut gak..haha...

  2. suha says:

    @♥CiK DuYuNG [Ca]♥
    erk aku xsengaja sebut (^_^)

  3. aish~ kak suha!!! cepat ler kawen..x sabar nak g kenduri akak lak nieh~~=)

  4. WuMing says:

    Tengok tajuk ini.. Laju saja WuMing masuk sini...He...he...nasib baeekk..Kahwin nanti jemput lah WuMing....

  5. salam
    napa tak bagi tau dulu..kalau tak gua sudah pinang sama lu

  6. suha says:

    @NuRhIDAyaTeE
    nnti saya kawen tau (^_^)
    hadiahnya nnti ipad2 tau lalala

  7. suha says:

    @WuMing
    haha nak cik suha jd no 2 ke?(^_^)
    sume katak2 cik suha akan dijemput kalo cik suha kawen

  8. suha says:

    @b.r.u.t.a.l.s.o.l.o
    wslm (^_^)
    erk kiranye dah terlepas la ni?adeih

  9. WuMing says:

    Eh... isu sinsitif ni...Kih..Kih..Kih...

  10. suha says:

    @WuMing
    erk cik suha xcampur lalala (^_^)