Tiba Saatnya


.

Assalamualaikum


Hari ini adalah hari entry ke 100 dan hari ini juga bertarikh 6/6/2011..saya ada satu kisah yang nak diceritakan berkait dengan tarikh 6 Jun dan ianya bersempena dengan entry ke 100 saya..ini cerita sangat panjang
=========================================================
Tahun 2006

Seorang perempuan yang saya namakan Comot adalah student Matrik UIA di PJ..pada masa tu,matrik UIA hanya ada di PJ,belom wujud lagi di Nilai..hobi Comot ni online,chatting kat YM..memang selalu la die chatting sampai la satu hari die terchatting ngan budak UIA gak,lelaki dan dah stadi kat main camp @ UIA Gombak..maka berkenal-kenalan lah mereka

Lelaki tadi baru putus cinta,sedang sedih melampau..maka diceritakan semua kepada Comot,diluahkan segala kesedihan kepada Comot,tidak berkurang walo satu pon..dan Comot mendengar dengan penuh setia..Comot tiada Abang,maka lelaki tadi menawarkan diri menjadi Abang Comot supaya Comot dapat merasa hubungan seorang Abang

Mereka menjadi saudara yang sangat rapat..Comot pernah menelefon ayah Abang,menceritakan betapa Abang masih lagi berduka dan ayah Abang berjanji untuk berbuat sesuatu..betapa Comot menyayangi Abang dan tidak mahu Abang berasa sedih..Abang pon menyayangi Comot,setiap hari bertanya khabar dan pada suatu hari,menyatakan hasrat untuk berjumpa Comot..sejak berjumpa,hubungan mereka maki erat..sungguh mesra..namun tidaklah Comot menanamkan perasaan melebihi dari sayang pada seorang Abang..Comot menjaga batas perasaan kerana bagi Comot,Abang adalah Abang Comot dan tidak akan lebih dari itu

Hinggalah pada suatu hari,Comot dipertemukan dengan Cinta hatinya..maka sunyilah hati Abang..Comot sudah ada lelaki kedua dalam hidup..Abang diduakan..tersenyum Comot tatkala mendengar rintihan hati Abang,maka Comot berjanji untuk mencarikan seseorang untuk Abang..kata Abang,"Abang mahukan perempuan itu seperti Comot,budak Law macam Comot dan sanggup berkawan dengan Abang seperti Comot"..Comot kenalkan Abang pada Cun,kawan baik Comot

Abang suka dengan pilihan Comot dan Comot lagi lah suka..Cun kawan baik Comot,pada Cun lah Comot curahkan segalanya..telah Comot katakan pada Cun,Abang hanyalah Abang pada Comot dan Cinta adalah Cinta hati Comot..hari-hari berlalu dan Abang kelihatan mula menjauh dari Comot..tapi tidak Comot persoalkan,mungkin Abang sibuk dengan pembelajaran

Hakikatnya,langit tidak selalu cerah..suatu hari,Abang menyatakan sesuatu yang sangat menyayat hati Comot..hilang sudah duka yang ditangis bersama,hilang sudah suka yang ditawa bersama..Abang katakan pada Comot,Cun meragui hubungan kami..dan kata Abang lagi,Cun mengaanggap Comot adalah jurang dalam hubungan mereka

Sungguh,tersentap hati Comot..ya,jodoh pertemuan di tangan Tuhan tapi lupakah Cun,Comot yang mempertemukan mereka?tidakkah Cun ingat,bahawa Abang itu Abang Comot?lupakah Cun betapa intimnya hubungan Comot dan Abang sebelum kemunculan Cun?mengalir airmata Comot mendengar berita itu..Comot tidak berdaya bersuara melainkan berkata "Abang,sebelum Cinta dan Cun datang dalam hidup kita,semuanya indah..mereka adalah yang terlewat datang dalam hidup kita tapi kenapa mereka yang harus kita dahulukan?"..Abang terdiam tanpa suara namun sempat Comot lihat,ada genangan air di mata Abang..dan malam itu malam terakhir kami bertemu dan berhubung..kebetulan,Comot juga telah ditendang dari UIA
=========================================================
2007

Comot terkejut selepas menerima panggilan dari Abang..banyak yang diceritakan,termasuklah rezeki Comot untuk sambung belajar di Politeknik Johor Bahru..Comot bertanya hubungan Abang dengan Cun,dan katanya mereka telah pon bercouple..Comot rasa gembira..Abang meminta maaf dan Abang katakan pada Comot,dalam hidup kita sentiasa perlu membuat pilihan..terkesan di hati Comot..ye,Abang memilih Cun berbanding Comot..apapon,pamggilan Abang itu,mengingatkan Comot pada persahabatan yang terjalin dengan Cun..Cun tetap kawan Comot

Comot cuba untuk menghubungi Cun..sms dihantar..dan Cun membalas tapi hanya beberapa,kata Cun dia ada kerja dan berjanji untuk menghubungi Comot di suatu ketika nanti..Comot mengaggap itu sebagai janji..namun ia hanya tinggal janji dan kami tidak pernah lagi berhubung
=========================================================
2010

Sudah bertahun berlalu,namun Abang tetap ada di hati Comot,begitu juga Cun..tetap Comot anggap sebagai teman terbaik..dengan bantuan teknologi,dapatlah Comot jejaki facebook Cun..gembira sungguh hati..dengan segera Comot add Cun..Comot  dapat juga jejaki facebook Abang,namun Comot tau had kami..maka Comot hanya melihat gambar sahaja,bagi mengubat rindu Comot,tanpa add Abang..namun 2 hari selepas Comot add Cun,bukan sahaja facebook Comot tidak di approve,malahan facebook keduanya,Abang dan Cun telah ditukar kepada private..tersentap lagi hati Comot

Comot cuba bersangka baik,mungkin Cun tidak perasan..Comot cuba add sekali lagi tapi tetap hampa..kawan-kawan kami adalah sama..budak-budak UIA..kalo Cun boleh komen di status kawan yang lain,masakan Cun tidak online..kalo mahu dikatakan Cun tidak mengenali Comot,mutual friends kami sampai beratus..perlukah Comot bersangka baik lagi?Comot cuba menghantar sms lagi,namun malangnya no hp Cun sudah tiada dalam perkhidmatan

Comot berasa sayu..Comot hanya mahukan Cun..Cun kawan Comot dan sentiasa kawan Comot..Comot tidak pernah mengganggu hubungan Cun dan Abang..Comot tidak pernah add facebook Abang,Comot tidak pernah lagi mendail no Abang walo ianya masih dalam simpanan..kalo Cun tidak mahu Comot berhubungan dengan Abang,ye itu lah yang Comot sedang lakukan..bertahun merindui kasih sayang seorang Abang,namun jika Cun tidak mengizinkan perasaan itu ada,Comot akan buangkan..tapi kembalilah menjadi kawan Comot seperti dahulu..hanya itu yang Comot mahukan

Dalam kerinduan,teringat kembali janji Abang,"Comot,nanti Abang kawen ngan Cun,Comot kena ada tau..Comot kan suka telur rebus pengantin,jadi Abang akan bagi Comot telur rebus banyak-banyak..tapi dengan syarat,Comot doakan jodoh kami"
=========================================================
2011

Abang,Comot tetap doakan Abang seperti tahun-tahun sudah..walo bertahun sudah kasih kita terpisah,namun Abang tetap Abang Comot,sampai ke mati..dan hari ini 6/6,hari ni hari jadi Abang..tidak pernah Comot terlupa akan hari jadi Abang kerana Abang adalah Abang Comot dan Comot pernah berjanji untuk menjadi adik yang terbaik untuk Abang..mungkin Comot tidak pernah berkesempatan meraikan hari jadi Abang tapi Comot akan menangis di setiap hari jadi Abang kerana Comot rindukan Abang

Abang,semoga Abang akan sentiasa berbahagia bersama Cun..semoga impian Abang untuk mengahwini Cun akan dimakbulkan dan lahirkan anak sedara yang ramai untuk Comot..Comot mungkin tiada di hari perkahwinan Abang tapi Comot tetap akan merasa gembira kerana kegembiraan Abang adalah kegembiraan Comot..Abang,Comot sudah kehilangan Cinta,kalo lah Abang ada,tentu Abang akan dengar segala duka hati Comot..Abang,Comot rindu Abang
=========================================================
Comot adalah Cik Suha dan ini bukan cerita rekaan



"Blogger is my self, blogging is my life"



p/s : i'm crying tapi perlukah menangis?


18 Responses to “Tiba Saatnya”

  1. ooo..kisah nie aku tak penah tau pon poo~ huhu..cdey gak..ape la cun wat camtu..aku pon penah rase wooo~

  2. Berat mata membaca, berat lagi bahu yg memikulkan.. Semoga tabah menjalani ujian ini :)

  3. wawawa.. tak memasal kena cop jd jurang hooo..semoga si comot yg juga suha dapat berbaik mcm dulu dengan abang tu...cun pon,jgn la jeles sgt haaaa... :)

  4. WuMing says:

    Kesian kesian.. biarlah... anggaplah mereka itu tak layak nak jadi kawan comot....

  5. people comes and go. nobody will stay forever.even yourself is a no.life is the best teacher.

  6. sedihlah citer ni sob..sob..nasib kita serupa lah..tapi ettap kena lupakan perkara yang lepas...huhu...

  7. lelaki dan perempuan memang x akan berjaya menjadi sahabat

    sebab mcm tu ler

  8. Munna says:

    sedih...pernah jd macam tu tp xlama...ape pun sbr k suha..

    btw nak ajak awk join GA pertama sy, jom la join..hehe

    http://gadiskutersayang.blogspot.com/2011/06/munnafendy-1st-ga-dibuka-sekarang.html

  9. suha says:

    @♥CiK DuYuNG [Ca]♥
    paras rupa bukan jaminan tok berhati baik (^_^)

  10. suha says:

    @Srikandi Cinta
    cik suha kan pentabah hehe (^_^)

  11. suha says:

    @vampire's lovex
    hehe jarak masa dah memisahkan segalanya (^_^)

    yg penting,jgn terlalu nk control laki lalala

  12. suha says:

    @WuMing
    comot kwn ngn wuming je la (^_^)

  13. suha says:

    @Headmaster
    hidup ni xseperti yg kite nak kan?
    luv ur comment darl,it gives me strength (^_^)

  14. suha says:

    @Gadis Pantai Timur
    setuju..watpe nak dikenang pd yg menyakitkan..tp itulah,setiap kali tibanya 6/6,mesti terkenang gak (^_^)

  15. suha says:

    @EZAN IDMA
    yup,bukan rekaan semata (^_^)

  16. suha says:

    @Aimi dan Pakcik Hashim
    kdg2 ade benarnya pndapat aimi tu (^_^)

  17. suha says:

    @Munna
    pasni nak kena ubah nama jadi sabariah la plak (^_^)

    tq 4 de invitation hehe